سرانجام پس از روزها انتظار کنفرانس بزرگ اپل در رویداد WWDC 2024 با تمام حواشی و موضوعات مختلف آن پایان یاقت. اکنون زمان آن رسیده است که به آنچه در این مراسم مهم معرفی شد بپردازیم و ببینیم اپل چه برنامهای برای سال جای میلادی دارد. از آنجا که کنفرانس توسعهدهندگان همایشی در راستای معرفی و ارتباط میان برنامهنویسان و سازندگان اپلیکیشنهای گوناگون است، بنایراین معرفی نشدن سخت افزارهای جدید در این مراسم موضوع چندان عجیبی نبود. با این حال اپل تلاش کرد تا پس از مدتها انتظار به خواسته کاربران در خصوص حضور هوش مصنوعی در محصولات خود پاسخ دهد و همانطور که انتظار میرفت بخش عمدهای از زمان این کنفرانس پیرامون هوش مصنوعی بود. اما برای آنکه ببینیم در شب گذشته چه روی داد از شما دعوت میکنیم همراه با آیاپس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
معرفی iOS 18
آی او اس ۱۸ یکی از مورد انتظارترین محصولاتی بود که اکثر علاقهمندان به اپل منتظر رونمایی از آن بودند. همان طور که اخبار و شایعات تا پیش از مراسم اعلام کرده بودند، اپل در این سیستم عامل تمرکز ویژهای به موضوع هوش مصنوعی داشته است، البته موضوعات دیگر نیز از قلم نیفتادند. به عنوان مثالی یکی از ویژگیهای مهم معرفیشده امکان شخصیسازی کنترل سنتر آیفون بود.
موضوع مهم دیگر تغییر رنگ آیکونها در حالت Night Mode بود، موضوعی که از مدتها پیش حرف و حدیثهای زیادی درباره آن وجود داشت. در این ویژگی اپل علاوه بر تغییر نور و رنگ محیط، تغییر رنگ آیکونها را هم ممکن کرده است. امکان واکنش یا ری اکشن به پیامهای دریافتی در پیامرسان آی مسیج یکی دیگر از موضوعاتی بود که مورد توجه کاربران قرار گرفت، البته فراموش نکنیم این مورد پیش از معرفی در این همایش، لو رفته بود!
امکان دریافت و ارسال پیامهای ماهوارهای، وجود بخشی با نام Game Mode برای بهبود عملکرد بازیها، تغییر در ساختار اپلیکیشن Photos و امکان جستوجو تصاویر بر اساس نام افراد، تاریخ و چهره با کمک هوش مصنوعی، تعاملپذیری بیشتر و امکان استفاده از سیری (Siri) و استفاده از هوش مصنوعی ChatGPT در ساختار داخلی اپلیکیشنها، ترکیب قابلیتهای اپلیکیشن Reminder با برنامه Calander و بسیاری دیگر از جمله تغییرات مهم و متفاوتی آی او اس ۱۸ بودند.
البته داستان تغییرات این سیستم عامل جدید به اینجا ختم نمیشود پشتیبانی از هوش مصنوعی اپل با نام Apple Intelligence در آیفونهای ۱۵ پرو و پرو مکس، ارتقا قابلیتها اپلیکیشن Map، بهبود عملکرد سافاری و تشخیص هوشمند محتواهای مورد نیاز کاربر، معرفی اپلیکیشن Journal و انبوهی از قابلیتهای ریز و درشت دیگر سیستم عامل آی او اس ۱۸ را به یکی بهترین، کاربردترین و مهمترین دستاورد اپل تبدیل کرده است. البته با عرضه نسخه عمومی و بتای این نرمافزار میتوان به جزئیات بیشتر و قابلیتهای مخفی این محصول تازه وارد اپل پیبرد.
iPadOS 18 متفاوتتر از همیشه
آیپد او اس ۱۸ هم از نظر ویژگیهای جدید یک سر و گردن بالاتر از نسخههای پیشین خود بوده و به نظر میرسد، پس از مدتها اپل توجه بیشتری به این سیستم عامل داشته است. معرفی ماشین حساب اختصاصی اپل برای آیپد یکی از وژگیهای جدید iPadOS است. شاید وجود یک نرمافزار ماشین حساب موضوع خاص و عجیبی نباشد، اما این برنامه ویژگیهایی دارد که سایر اپلیکیشنها از آن بیبهره هستند. یکی از این موارد امکان وارد کردن اعداد و روابط ریاضی از طریق اپل پنسل است. کافیست عبارات ریاضی مورد نظر را بنویسید تا ماشین حساب آیپد با کمک هوش مصنوعی آنها را حساب کند.
قابلیت شخصیسازی کنترل سنتر، تغییر رنگ و چیدمان آیکونها بدون محدودیت، قابلیت Smart Script برای بهبود دست خطهای نوشتاری با اپل پنسل و تصحیح غلطهای املایی و نگارشی، گیم مود و افزایش تمرکز منابع سختافزاری برای اجرای بهتر بازیها، ساخت تصاویر با کمک هوش مصنوعی اپل، ساخت و تولید ایموجیهای جدید با ویژگی Genmoji، درک بهتر سیری از خواستههای کاربران، تغییر در ظاهر برنامه Photos و از همه مهمتر ارسال زمانبندیشده پیامها در آی مسیج و چندین ویژگی دیگر آیپد او اس ۱۸ را به سیستم عاملی کم نظیر و قدتمند تبدیل کرده است. در حال حاضر نسخه توسعهدهندگان این سیستم عامل عرضه شده است و احتمالا در روزهای آینده باید منتظر رونمایی از نسخه عمومی بتای آن باشیم.
معرفی جدیدترین سیستم عامل مک با نام سکویا (Sequoia)
کاربران سیستم عامل مک مدتها منتظر هستند تا قابلیتها و ویژگیهای خاص هوش مصنوعی را مانند آنچه مایکروسافت در لپتاپهای سری سرفیس خود قرار داده است، تجربه کنند. مک او اس جدید با نام سکویا محصولی است که به این خواسته کاربران پاسخ داده و به نظر میرسد با یکی از جذابترین و خاصترین نسخههای آن روبهرو باشیم.
امکان میرور کردن یا نمایش صفحه نمایش آیفون روی مک یکی از قابلیتهای جذاب مک است؛ ویژگی که پیش از این مشابه آن را روی گوشیهای سامسونگ و ویندوز ۱۱ با نام Link to Windows دیده بودیم. قابلیت دیگر که البته قرار است در آپدیتهای بعدی مک او اس ۱۵ به آن افزوده شود، Drag & Drop میان آیفون و مک است. بدین معنی که شما بدون نیاز به AriDrop یا اتصال فیزیکی میتوانید فایلهای دلخواه را بین دستگاههای مک و آیفون جابهجا کنید.
بدین ترتیب کاربران مک بدون آنکه نیاز به تعامل مستقیم با گوشی خود داشته باشند، میتوانند از این طریق به گوشی و برنامههای آن خود دسترسی پیدا کنند. موضوع جذاب دیگر استفاده از هوش مصنوعی اپل در ساختار مک او است که به کاربران اجازه میدهد در اپلیکیشنها گوناگون مانند Note، سافاری، Preview و بسیار از برنامههای دیگر از آن استفاده کرد.
یکی دیگر از نکات جذاب مک بوک، بخش فیس تایم است که به کاربران اجازه میدهد تصویر پسزمینه خود را با طرح یا عکسی دلخواه تغییر دهند؛ ویژگی که مشابه آن را در برنامههایی مانند Google Meet دیده بودیم. سافاری دقیقتر و هوشمندتر، پشتیبانی از اپلیکیشن Password، پشتیبانی از طیف گستردهای از بازیهای رایانهای جدید، تعامل با AirPod Pro از طریق قابلیتهای حرکتی، بهبود در اپلیکیشنهای نقشه و Note و بسیاری از تغییرات دیگر از جمله ویژگیهایی است که اپل وعده آنها را به کاربران داده است. البته توجه داشته باشید برخی از این قابلیتها با بهروزرسانیهای بعدی به این سیستم عامل افزوده خواهد شد.
معرفی watchOS جدید و visionOS 2
دارندگان ساعتهای اپل هم بیصبرانه منتظر نسخه جدید سیستم عامل این ابزار مهم بودند. با معرفی واچ او اس ۱۱ اپل نشان داد که هنوز هم بخش مهمی از تمرکز این کمپانی به موضوع سلامت کاربران اختصاص دارد. وجود اپلیکیشنی با نام Vitals در نسخه جدید watchOS به کاربران اجازه میدهد تا اطلاعت کلی در خصوص وضعیت و سلامت خود بهدست اورند. در حقیقت این برنامه با بررسی پارامترهای مختلف و تجزیه و تحلیل برنامههای ورزشی و روزانه چکیده از شرایط و سلامت جسماتی شما را ارائه خواهد داد.
ابزار دیگری که در این نسخه جدید واچ او اس قرار داده شده است Training Load است که به شما اطلاعت مهم و کاربردی در خصوص فعالیتهای ورزشی روزانه میدهد. در صورتی که شما از برنامههای خود فراتر میروید یا به آنها عمل نمیکنید این برنامه به شما یادآوری میکند که آیا روند فعلی مطلوب است یا خیر. نکته جالب توجه افزودن ویژگیهای جدید برای بانوان است بدین معنا که اپل واچ با رصد وضعیت جسمانی آنها دادههای دقیقتری در خصوص دوران پریودی، تخمکگذاری، بارداری و موضوعات مرتبط ارائه میکند. اگر به دنبال گذاشتن یک بکگراند یا تصویر پسزمینه مناسب روی ساعت خود هستید، واچ او اس جدید با قابلیت Photos Face بهترین تصاویر موجود روی گوشی شما را براساس تجزیه و تحلیل پارامترهای گوناگون و ایجاد تغییراتی مشخص برای این کار انتخاب کرده و در اختیارتان قرار میدهد.
وجود ویجتهای هوشمند و تعاملی بیشتر، امکان ترجمه لحظهای و دریافت نوتیفیکیشنهای شرایط آبوهوایی بسته به منطقهای که در آن حضور دارید، از جمله مواردی است که اپل برای دارندگان ساعت هوشمند این کمپانی تدارک دیده است.
اما به سراغ ویژن او اس ۲ برویم. شاید این سیستم عامل برایمان کمتر شناخته شده باشد چرا که دستگاه اپل ویژن پرو گرانقیمت و به نسبت کمیاب هستند و طرفداران چندانی در کشورمان ندارد با این حال به نظر میرسد تغییراتی که اپل در این OS جدید لحاظه کرده است تا حد زیادی نظر مثبت دارندگان هدست هوشمند اپل را به خود جلب کرده است. یکی از ویژگیهای جذاب اضافهشده SharePlay اپلیکیشن Photos است که به دارندگان اپل ویژن پرو اجازه میدهد تا تصاویر را که در حال مشاهده هستند با سایر دارندگان این دستگاه به اشتراکبگذارند و با هم از تماشای یک فیلم یا عکس لذت ببرند.
البته در صورتی که با یکی از دوستانتان هم تماس تصویری از طریق فیس تایم برقرار میکنید، این قابلیت فعال بوده و ضمن تماس میتوانید تصاویر خاطرهانگیزی را با دوستانتان مرور کنید. استفاده از لنزهای جدید EOS شرکت Canon که به طور اختصاصی برای هدست اپل طراحی شده است، پشتیبانی از ویدئوهای ۱۸۰ درجه با نام Immersive Video، امکان عمق دادن به تصاویر عادی و به اصطلاح ۲ بعدی، پشتیبانی از ژستهای حرکتی جدید و آسانتر شدن انجام آنها برای کاربران، امکان اتصال به مک و استفاده از صفحه کار مک در نمایشگر اپل ویژن، میرو کردن یا نمایش صفحه نمایش اپل ویژن پرو روی سایر دستگاهها و انبوهی از امکانات ریز و درشت دیگر در این بهروزرسانی، هدست اپل را به سطح دیگری برده و آن را کاربردیتر از همیشه کرده است.
سخن پایانی
با پایان یافتن کنفرانس اپل در رویداد WWDC 2024 بسیار از قابلیتهایی که اکثر طرفداران منتظرش بودند، در نهایت معرفی شدند. با آنکه هنوز زود است تا درباره کیفیت و عملکرد این قابلیتهای متنوع صحبت کنیم، اما به نظر میرسد اپل میخواهد پس از مدتها تغییرات مهمی را در ساختار محصولات نرمافزاریش ایجاد کند و دوره تازهای را بنیان بگذارد. نظر شما در ارتباط با کنفرانس WWDC 2024 چیست؟ آیا از قابلیتها و امکانات معرفی شده در این رویداد راضی هستید؟ به نظر شما کدام ویژگی جذابیت و کارایی بیشتر دارد؟