یکی از موضوعات مهم حال حاضر در جهان بحث تعرفههای اقلام وارداتی به خاک آمریکا است. شرکتهای بزرگ بهویژه آنهایی که در کشور چین فعال هستند با شرایط خاصی مواجه شدهاند و باید دیر یا زود راهکاری برای این تغییرات پیدا کنند. در این میان کمپانیهای آمریکایی نیز مانند اپل، انویدیا، اینتل و بسیاری دیگر بهدلیل تأمین بخش عمدهای از قطعات خود از چین دچار سردرگمی شدهاند. از یک طرف افزایش قیمت اقلام موجب کاهش فروش و رکود در بازار میشود، از طرف دیگر عدم تغییر در قیمتها نیز هزینههای سنگینی را سر دست شرکتها خواهد گذاشت و سود خالص آنها را بهشکل قابلتوجهی کاهش میدهد.
در این میان اما بهنظر میرسد توافقی بزرگ در جریان است. اگر بهخاطر داشته باشید تا پیش از این اپل با سرمایهگذاری چندصد میلیون دلاری بهدنبال توسعه و راهاندازی کارخانجات تولید تراشه شرکت TSMC در ایالت آریزونا بود. اکنون خبرها حاکی از آن است که اینتل نیز در پی یک توافق مهم با این شرکت بوده و قرار است بخشهای مورد نیاز این کمپانی بهشکلی به آمریکا منتقل شود و این بدین معناست که تراشههای بیشتری از این کمپانی در خاک ایالات متحده آمریکا ساخته خواهد شد.
جالب است بدانید تولید چنین تراشههایی همواره با ضایعات و ایجاد قطعات بلااستفاده همراه است بر همین اساس اینتل در توافق مورد نظر بهدنبال آن است که این موارد را بهنحوی از بین ببرد یا در صورت امکان آن را به مجموعههای دیگر بفروشد. این توافق از چند جنبه حائز اهمیت است، اول اینکه وابستگی شرکتهای بزرگ مانند اینتل و اپل به واردات و ساخت محصولات مورد نیاز در کشورهای رقیب مانند چین کاهش پیدا میکند، در عین حال کمپانیهایی مانند اپل میتوانند از حضور پررنگ شرکت TSMC و توافق میان اینتل و این مجموعه به نفع خود و توسعه محصولاتشان بهره ببرند؛ چراکه بخشی از تراشهها و زیرساخت تولید قطعات مورد نیاز برای اپل وسایر کمپانیهای مطرح یکسان هستند و همین امر شرایط مساعدتری را برای تولید محصولات آنها رقم میزند. در ضمن این حرکت میتواند شگردی مبتکرانه برای دورزدن تعرفههای دونالد ترامپ و کاهش هزینههای تولید باشد.
البته لازم به ذکر است که استخدام کارمندان و کارگران، اجرای فرایندهای آموزشی، پیادهسازی کارخانجات و تأمین مواد اولیه خود بهتنهایی یک پروسه چند ساله است و نباید انتظار داشت که اپل یا حتی اینتل بتوانند به این زودیها به نتایج مورد نظر خود دست یابند.