علاقهمندان به آیفون چند سالی است که درگیر حواشی رجیستری آیفونهای جدید هستند و هر روز اخبار خوب و بد متعددی در این زمینه میشنوند، اما این موضوع چند روزی است که رنگ و بویی جدیتر به خود گرفته و بهنظر میرسد تصمیمگیران اقتصادی کشور در نهایت راضی شدهاند تا کمی از سختگیریهای خود را کنار بگذارند و برخی محدودیتها را لغو کنند. اظهار نظرهای دولتمردان در روزهای آغازین کابینه دولت چهاردهم امیدهای فراوانی برای علاقهمندان ایجاد کرد، اما در نهایت این موضوع تا هفته گذشته بهشکل مسکوت باقی ماند.
اما ماجرا چیست و گفتههای وزیر ارتباطات، آقای ستار هاشمی، در خصوص رفع موانع در امر رجیستری آیفونهای جدید چه معنا و مفهومی دارد، این داستان از کجا آغاز شد و با این اتفاق چه روزهایی در انتظار خریداران آیفونها جدید خواهد بود؟ از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مقاله همراه آیاپس بمانید.
سرآغاز ممنوعیت رجیستری آیفونهای جدید
داستان رجیستری به سال ۱۳۹۶ باز میگردد. از آن زمان به بعد گوشیهای جدید باید در سامانهای مخصوص ثبت میشدند. با آنکه این موضوع از نظر برخی کارشناسان اقدامی درست در راستای مبارزه با قاچاق کالا بود و اجازه نمیداد تا گوشیهای مختلف بدون مجوزهای قانونی وارد کشور شود، اما همین مورد آرامارام موجب دردسر بزرگتری برای کاربران شد، اتفاقی که زمزمههای آن از سال ۹۹ آغاز و سرانجام در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ به اوج خود رسید و در نهایت از واردات گوشیهای آیفون ۱۳ به بعد جلوگیری شد.
با آنکه این اقدام در راستای تخصیص بودجه به کالاها و اقلام مختلف دیگر عنوان شد، اما گوشیهای دیگر مانند پرچمداران سامسونگ یا هواوی و شیائومی از این قاعده مستثنا بودند و این آیفون بود که تنها مورد غضب و ممنوعیت قرار گرفت. بسیاری باور داشتند موضوع ممنوعیت آیفون به دلیل نظر منفی دولت سیزدهم بوده است وگرنه شاید میشد این رویه را به شکل دیگری پیش برد. با این حال این قانون تا به امروز پابرجا بوده و با روی کار آمدن دولت جدید امیدها در راستای تغییر رویکرد سیستم به بحث واردات آیفون جلوهای دیگر به خود گرفت. بسیاری معتقد بودند با رایزنیهای مختلف می توان این مشکل را مرتفع کرد و در نهایت هم به نظر میرسد این اتفاق افتاده است.
در هفته گذشته آقای ستار هاشمی، وزیر ارتباطات در توئیتی در شبکه ایکس اعلام کرد که محدودیتهای رجیستری آیفونهای جدید برداشته شده است و اقدامات اولیه در حال انجام بوده و به زودی امکان استفاده از خدمات مخابراتی برای آنها در دسترس خواهد بود.
طرح رجیستری آیفونهای جدید چگونه است؟
پس از این توئیت آقای هاشمی، شور و شوق زیادی میان کاربران ایجاد شد و حتی شاهد آگهیهای متعدد فروش آیفونهای ۱۳ و ۱۲ به قیمتهای بسیار کم در وبسایتهایی مانند دیوار بودیم، اما آنچه در این میان شوک نسبتاً بزرگی به کاربران وارد شد و آن موضوع تعرفه و قیمت احتمالی این گوشیها بود. بر اساس تصویری که از مصوبه هیئت وزیران منتشر شده است، هر گونه گوشی هوشمند با برند اپل شامل تعرفی گمرکی ۹۶ درصدی خواهد شد. البته این تنها عدد پایه بوده چرا که با احتساب سود بازرگانی و موارد دیگر باید انتظار تعرفهای تقریباً ۱۱۱ تا ۱۲۶ درصدی! را داشته باشیم.
با آنکه خبر ابتدایی خوشحال کننده بود، اما موضوع تعرفه ۹۶ درصدی چندان به مذاق کاربران خوش نیامد و نظرات منفی متعددی را بههمراه داشت، این موضوع تا جایی ادامه پیدا کرد که سخنگوی دولت خانوم فاطمه مهاجرانی در گفتوگویی اعلام کرد که عدد ۹۶ درصدی اشتباه بوده است و رقم مورد نظر کمتر از این عدد است و در آینده جزئیات آن اعلام خواهد شد.
این شرایط و بلاتکلیفی حاکم بر بازار باعث شد تا سیستم خرید و فروش آیفونهای موجود نیز دستخوش نوسانهای قیمتی شدیدی شوند. با این حال عدد ۹۶ درصد به عبارت بسیار ساده به معنای پرداخت پول دو گوشی آیفون و دریافت ۱ دستگاه است؛ موضوعی که به هیچ عنوان منطقی نیست. نکته جالب و البته عجیبتر این عدد زمانی مشخص میشود که کمی پیشتر در مصوبه دولت قرار بر این شد که گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار در رویههای تجاری ۱۵ درصد و در سایر رویههای ۳۰ درصد تعرفه حقوق گمرکی برای آنها محاسبه شود و اعلام چنین عدد عجیبی برای آیفونهای جدید چندان مطابق با سایر تعرفههای دیگر نیست.
در نهایت اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد باید منتظر گوشیهای چند صد میلیونی آیفون باشیم. بر همین اساس اگر آیفونهای ۱۶ را بخواهیم با شرایط فعلی خریداری کنیم تقریبا باید معادل این جدول پول برای خرید آنها کنار بگذاریم!
سخن پایانی
گوشیهای ایفون تقریباً دو سالی است که مورد سختگیریهای شدید دولتی قرار گرفته است و همین امر موجب افزایش قاچاق و سودهای نجومی برای دلالان شده است. طبیعتاً وجود یک برنامه مدون و شرکتهای واردکننده معتبر در این راستا و از همه مهمتر قیمتهای منصفانه و معقول میتواند این چالش بزرگ دو ساله را به آسانی حل و فصل کند، اما تا زمانی که عدهای به دنبال منافع بیشتر و سودهای کلان هستند، کاربران و مشتاقان گوشیهای آیفون به خصوص اقشار متوسط باید تنها در خواب و رویا به این محصول جذاب دست پیدا کنند.
باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده برنامه دولت برای سر و سامان دادن به این شرایط چگونه خواهد بو. آیا تعرفه ۹۶ درصدی فقط یک شایعه مخرب بوده یا اعداد اعلامی دولت نیز در همین حد و حدود است؟ نظر شما در ارتباط با رجیستری آیفونهای جدید چیست؟ آیا با این قیمتها خرید آیفونهای جدید منطقی است؟ نظرات خود را با ما بهاشتراک بگذارید.